Tutorials

Back to Tutorials...

Water temp gauge dont show correct temp (3 replies)

JC T ONE
9 years ago
JC T ONE 9 years ago
JC T ONE
9 years ago
JC T ONE 9 years ago

Hi all,

My water temp gauge dont show the correct temp [IMG]http://mk1-forum.net/images/smilies/icon_e_confused.gif[/IMG]

I have tried several different senders (std Mini items) but the needle only moves a little bit, when it gets hot.

If I unplug the wire on the sender, and stick it direct on to the engine block,
the needle then moves nice and evenly all the way up to 110 degrees,
so I guess I have the wrong sender ?

The gauge is a 2' (52mm) Smiths, half scale & original 1973 model, part no TC4308/00, the scale reads ' 30 75 85 110 '
I have been told me there are different senders, for some of the Smiths temp gauges, one guy mentioned 4 different :confused:
so who can help ?

Jens Christian

minimade
9 years ago
minimade 9 years ago

Hi Jens, I had this with mine 17 years ago, I bought 2 brand new ones both read wrongly. So I ended up going to the scrap yard, ( when minis were in them), and found one in a car, it worked perfectly and it still is! Is there anyway to tell which one I have?

J

JC T ONE
9 years ago
JC T ONE 9 years ago

[quote=minimade;132054]

Is there anyway to tell which one I have?

J[/quote]

I have seen atleast 4 different temp gauges from Smiths industries ?

I have also heard that early Cooper,s and S,s can have different gauges ?

But I am sure someone inhere knows more :confused:

Recent posts

Back to Tutorials... Back to Forum